Wat Zijn Ouderdomswratten En Hoe Onstaan Ze.

Ouderdomswratten, hoe kom je er van af!

Ouderdomswratten, ook wel genaamd verrucae seborrhoicae of verrucae seniles, zijn ronde of ovale, geelbruine tot bruinzwarte, half bolvormige, ruwe, wratachtige plekken op de huid. Eigenlijk zijn het goedaardige tumoren door celtoename. Omdat deze onschuldige ouderdomswratten soms sterk van kleur wisselen, zijn zij moeilijk te onderscheiden van moedervlekken en melanomen, voornamelijk als er sprake is van slechts een enkele afwijking.


Leeftijd

 

Wratten door ouderdomOuderdomswratten worden meestal gezien vanaf een leeftijd boven de vijftig jaar.

Een persoon kan over zijn gehele huid vele tientallen, soms zelfs honderden van deze huidafwijkingen hebben, variërend in diameter van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Het aantal neemt toe naarmate de leeftijd vordert.

Oorzaak ouderdomswratten

De oorzaak van het onstaan van deze wratten is niet bekend. Onderzoek heeft uitgewezen dat ouderdomswratten familiair voorkomen en mogelijk speelt zonexpositie ook een belangrijke rol.

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), maar de ouderdomswrat daarentegen niet.

 

Wat zijn de symptomen

 

Heel af en toe kunnen ze jeuken, maar meer en deel is er sprake van een symptomatisch afwijking. Naast jeuk, kunnen ze gemakkelijk bloeden of rood en geïrriteerd worden, bijvoorbeeld door wrijving of andere manipulatie. De uiterlijke verschijningsvorm kan per ouderdomswrat sterk variëren. De ouderdomswrat ligt bovenop de huid en kan vele vormen aannemen.

Ouderdomswratten:

  • Variëren in kleur van lichtbruin tot donkerbruin en zelfs tot zwart. De meeste zijn bruin. Sommige zijn veelkleurig.
  • Variëren in grootte van klein tot groter dan 3 cm in doorsnee.
  • Variëren in textuur van vlak tot verheven, van wasachtig, glad en fluweelzacht tot ruw en hobbelig.

Ze worden vaak gezien op de romp, maar ook op het hoofd en in het gezicht. Er kunnen er meerdere tegelijk voorkomen. Het typische van ouderdomswratten is dat de pigmentatie niet afkomstig is van melanocyten (pigmentvormende huidcellen), maar ontstaat door gepigmenteerde hoornstof.

 

Niet besmettelijk

 

De ouderdomswratten zijn in tegenstelling tot reguliere wratten niet besmettelijk. Dit komt door het feit dat ze niet door een virus worden veroorzaakt.

Het is op zich nog niet duidelijk hoe de wratten nu precies veroorzaakt worden, behalve dat het te maken heeft met leeftijd.

 

Ouderdomswratten verwijderen

 

De wratten hoeven in principe niet verwijderd te worden, maar het is natuurlijk wel mogelijk om voor een behandeling te kiezen. Omdat de afwijking cosmetisch storend kunnen zijn, kan ervoor worden gekozen om dit soort wratten te verwijderen.

Je kunt er voor kiezen om de wratjes weg te laten snijden. Ook behoort het tot de mogelijkheden om ze af te laten schrapen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om deze wratten te laten bevriezen met vloeibare stikstof, op dezelfde manier als bij reguliere wratten.

Leave a Reply